Her fordeles mat til tusenvis av mennesker i hele Trøndelag

Der byens larm stille ebber ut, strekker en vennlig arm seg rundt de som trenger det aller mest. Matsentralen reddet bare i fjor over 1000 tonn mat, som daglig metter mennesker over hele Trøndelag.

Opp ei trapp, for anledningen forbi ett tonn med agurk, og inn på pauserommet innerst i et lagerlokale fylt med all verdens matvarer, sitter en engasjert gjeng. De forbereder seg på innrykk fra både fjern og nær.

– Det kommer organisasjoner fra hele Trondheim og omegn og henter ut matvarer som de fordeler videre til de som trenger det mest. Vi leverer også over hele Trøndelag, fra Snåsa i nord til Røros i sør, sier daglig leder Jort Reitsma i Matsentralen i Fossegrenda.

Nederlenderen bosatte seg i Trondheim, og syntes maten var så dyr at han ble en såkalt «dumpster diver» – en som leter etter mat i avfallet fra dagligvarebransjen. I dag ønsker han å gjøre folk bevisst på problemet med matsvinn, selv om det har blitt bedre de siste årene.

– Det er mye mer å hente der ute, og når vi samtidig vet at det er tusenvis av folk som sliter der ute, må vi få på plass bedre systemer. Det er ikke riktig at det skal være slik!

Seks år med omfordeling

I 2023 ble han leder for Matsentralen – en organisasjon med 2 ansatte og 15 frivillige. Her tar de imot tonnevis med matvarer som er overflødige i matbransjen, og distribuerer det til over 100 frivillige organisasjoner som leverer ut mat til folk som trenger det. Det har de gjort siden 2018.

I 2023 reddet de alene over 1000 tonn mat, noe som illustrerer både omfanget av matsvinnet og innsatsen som kreves for å omfordele disse ressursene

– Det er ting som kanskje nærmer seg utgått på dato, eller det kan være varer som ikke møter kosmetiske krav. Her kommer det mye krokete og artig mat som er like bra som all maten som selges i butikken. Det er uetisk å kaste så mye når kanskje naboen ikke en gang har mat på bordet!

Ute i lagerhallen har det begynt å røre på seg. En svær lastebil fra matvareleverandør ASKO er innom, Mesterbakeren tar turen, og Coop har nettopp vært innom. Det rulles inn paller med tomater og brød. Kyrre er en av de som jobber på lageret to ganger i uka.

– Jeg trengte å ha noe å gjøre da jeg ble pensjonist, og ble tipset om dette av en kompis. Foruten det opplagte, som å hjelpe folk i nød, så er det viktig for meg å ha det sosiale nettverket å komme til. Her møtes engasjerte frivillige, og miljøet på matsentralen er godt!

Den tidligere byråkraten i Trondheim Kommune veier inn tomatene på vekta, og det havner i registeret på datamaskinen ved inngangen. Alle varer registreres nøye både inn og ut, slik at man har oversikt over hvor mye hver enkelt kan ta med seg.

Ildsjelen på matjakt

Ut fra fryselageret kommer en mann med blå jakke med hendene fulle, og legger varene oppi de tomme kassene på tralla. Det er Walther Jarwson fra Omsorgskafeen. Mannen som nylig fikk Trondheim kommunes frivillighetspris for sitt utrettelige arbeid for byens befolkning helt siden 90-tallet.

Han driver Omsorgskafeen i Trondheim sentrum – et sted hvor rusavhengige, bostedsløse og ensomme kan møtes over en bedre hjemmelaget middag med skikkelig husmannskost, kaffe og frukt eller få med seg matpakker og mat hjem.

– Vi er helt avhengige av Matsentralen for å kunne hjelpe de over 70 familiene vi støtter i hverdagen. Dessverre ser vi at det er mindre å rutte med i år enn det har vært før. Det er trist, forteller Jarwson.

Spekepølse, ananas, grøt, yoghurt, rosenkål, müsli og kromkaker! Nå er det flere som er i full aktivitet rundt på lageret. Varene som nettopp kom inn har knapt rukket å bli registrert før de fyker ut på ei tralle. Men selv om det meste går ut, så blir det noe igjen.

Gjenvinnes hos Retura

Matsentralen selv har kun et matsvinn på 1,6%, og det som blir det til overs sorteres og sendes til gjenvinning hos Retura, som henter gratis ved behov.

– Det er vårt sikkerhetsnett, og gir oss en trygghet om at vårt avfall også blir håndtert forsvarlig. Støtten fra Retura er viktig for oss med tanke på å bli kvitt mat som er for dårlig til å kunne spises. Vi må unngå muggspor på lageret, og systemet fra Retura er effektivt og bra!

I tillegg er det en god del emballasje som plast, strekkfilm og papp som skal sorteres og kastes. Noen ganger får de helt spesielle varer som må håndteres annerledes.

– Som for eksempel den gangen vi fikk inn paller med matolje! Når Retura henter så vet vi at alt vi sender fra oss blir maksimalt utnyttet. Det er godt for oss å vite. Det er et fantastisk samarbeid. Dessuten blir vi godt kjent med sjåførene som kommer hit, og det er veldig hyggelig, sier Jort.

Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporterer at omkring 10% av Norges befolkning lever under den relative fattigdomsgrensen. Det rapporteres også at det er en betydelig andel barn som vokser opp i husholdninger med vedvarende lav inntekt. Dette kan ha langvarige effekter på barnas sosiale og økonomiske muligheter i livet.

Matsentralen er i ferd med å tømmes for dagen. Ulf Winther har tidligere vært ansatt på Sintef, og fant frivillighetsjobben gjennom et Google-søk.

– Jeg hadde aldri hørt om dette tilbudet, men endelig fant jeg noe jeg hadde lyst til å drive med etter at jeg ble pensjonist. Det å vite at du har bidratt til å gi ut mat til hjelpetrengende , at du har gjort en konkret forskjell, det gir en følelse av fellesskap og formål som er vanskelig å finne andre steder, sier Winther.

Stolt samarbeidspartner

Hos Retura på Heggstadmoen får de siste restene av matsvinnet nytt liv.

Miriam Helene Jensen

– Matavfallet som er for dårlig til å kunne gis ut til befolkningen henter vi og sender til EcoPro, som gjenvinner det til biogass og biogjødsel. Denne biogassen går blant annet tilbake til AtB, som benytter den i sine bybusser – noe som gjør at innbyggerne i Trondheim kan reise miljøvennlig, sier markedsansvarlig Miriam H. Jensen.

Samarbeidet med Matsentralen er viktig for Retura.

– Vi har sett verdien av Matsentralens arbeid og har derfor støttet dem i mange år. Vår støtte består blant annet i at vi henter avfall fra Matsentralen kostnadsfritt, og sikrer riktig håndtering. Vi er stolte av vårt samarbeid med Matsentralen i Trondheim og ser frem til å fortsette å støtte deres gode sak. Deres innsats for å redusere matsvinn og hjelpe de trengende, kombinert med vårt bidrag til bærekraftig avfallshåndtering, skaper en positiv synergi som gagner hele lokalsamfunnet, avslutter Jensen.

FAKTA!

  • Matsentralen Trøndelag er landets nest største av til sammen åtte matsentralen rundt omkring i Norge.
  • I 2023 reddet Matsentralen 1007 tonn med mat, der 833 tonn gikk direkte til lokale organisasjoner. 159 tonn ble delt med andre matsentraler.
  • Frivillige organisasjoner som henter mat fra Matsentralen deler ut rundt 2500 matposer per uke.
  • I Trøndelag jobber Matsentralen sammen med rundt frivillige 100 organisasjoner.
  • Matsentralen Trøndelag kaster mindre enn 2% av de 1007 tonn de mottar.
  • Matsentralen har 2 ansatte og 15 frivillige i Trøndelag. Frivillig innsats tilsvarer nesten 5 årsverk.
  • Det er totalt 58 leverandører som donerer mat til Matsentralen Trøndelag.