Når verdens øyne rettes mot Granåsen under Ski-VM 2025, er det ikke bare sportslige prestasjoner som står i fokus. Man har også ambisjoner om å bli et av historiens mest bærekraftige arrangementer, og et eksempel for ettertiden!
– Vi har satt oss høye mål – ikke fordi vi nødvendigvis må nå dem alle, men fordi vi ønsker å strekke oss lenger enn noen gang, sier Malin Østberg, prosjektleder fra Retura.
Gjennom eksisterende samarbeid i initiativet Grønn Arena, som inkluderer aktører som Trondheim Kommune, Trondheim Spektrum, RBK og Ski-VM, har Retura fått en sentral rolle som avfallsansvarlig for verdensmesterskapet.
Mål om 70%
Bærekraftsansvarlig for Ski-VM, Ola Rønning, beskriver samarbeidet med Retura som en avgjørende faktor for å realisere målet om tidenes mest bærekraftige mesterskap, med en skyhøy ambisjon om 70% sorteringsgrad..
– For oss har samarbeidet med Retura gjort det enklere å jobbe med ambisjonene våre, forteller han.
Sammen ønsker Retura og Ski-VM å utvikle og teste løsninger som kan hjelpe andre arrangører med bedre gjenvinning, avfallsreduksjon og kildesortering.
– Alt vi gjør her, skal oppsummeres i en rapport som blir tilgjengelig for alle typer arrangører. Dette handler om å gi kunnskapen videre og hjelpe andre til å ta gode valg, forklarer Malin.
En av de mest innovative løsningene som testes under Ski-VM er komposteringsmaskinen «Mathilde». Denne maskinen reduserer matavfallsvolumet med opptil 90 % og omdanner det til jordforbedringsprodukter.
– Mathilde skal stå plassert i Granåsen og er en viktig del av pilotprosjektet vårt. Vi får testet hvordan vi kan håndtere store mengder matavfall, som for eksempel 12 tonn våt kaffegrut, på en bærekraftig måte, sier Malin.
Tett samarbeid
I tillegg til Mathilde eksperimenterer Retura med komposterbare engangsserviser.
– Dette er en respons på et etterspurt behov. Mye av det som hevdes å være komposterbart i dag, har egentlig ikke gode løsninger når det gjelder sortering og gjenvinning. Nå tester vi hva som faktisk fungerer.
Denne maskinen, som aldri har vært brukt i så stor skala i Norge før, vil håndtere matavfall på en effektiv måte og bidra til å redusere avfallets volum med opptil 90 %.
– Det er lite poeng i å bruke fancy bambusfat hvis vi ikke kan resirkulere dem. Retura har samarbeidet tett med leverandørene for å sikre de beste valgene for oss, sier Ola.
Retura har vært involvert helt fra start, noe som har gitt Ski-VM en solid plattform for å redusere og håndtere avfall.
– Vi har hatt mange runder med dem om hvordan vi kan kutte avfallsmengdene, hvilke typer avfall vi kan redusere, og hva vi trenger av løsninger for å oppnå en høy sorteringsgrad, sier Ola.
97 tonn avfall
Et konkret mål for mesterskapet er å redusere total avfallsmengde fra 123 tonn (som ble samlet inn under tidligere mesterskap) til 97 tonn – et symbolsk tall for arrangørene i Trondheim.
– Dette er et tall vi liker godt her i Trondheim, smiler Ola.
Under VM skal avfallet sorteres i flere fraksjoner: mat, plast, restavfall, glass og metall, pant, papp og papir. For å gjøre sorteringen enkel og tydelig for publikum, har Retura utviklet beholdere med en enhetlig profil og gode merkinger.
– Det handler om å gjøre det tydelig for alle – både for publikum og de som jobber på arenaen, Vi vil unngå feil som ofte oppstår på grunn av dårlig rekkefølge eller merking, sier Malin.
I tillegg blir det etablert mottakskontroller der avfall leveres. Dette sikrer at alt havner på riktig sted, og ved behov vil det bli gjennomført ettersortering for å hente ut de verdifulle ressursene.
– Frivillige spiller en nøkkelrolle, og takket være bedre planlegging og opplæring får vi et apparat som virkelig kan bidra til de ambisiøse målene våre, sier Ola.
Tester nye løsninger
Ski-VM i Granåsen er et pilotprosjekt, der erfaringene ikke bare skal sikre en høy sorteringsgrad, men også erverve kunnskap som deles med andre arrangører.
– Vi har en unik mulighet til å teste løsninger i stor skala. For eksempel ser vi på hvordan værforholdene påvirker systemene våre og hvor feil oppstår i verdikjeden. Innsikten vi får, gir oss som selskap mulighet til å forbedre rådgivningen vi tilbyr, samtidig som det gir samfunnet noe tilbake.
Gjennom systemer som poser med fargekoding og gjenbrukbare tagger for bedre oversikt i avfallshåndteringen, kan Retura effektivisere prosessene og hjelpe arrangører med å forstå hvor det går galt.
– Vi skal være den irriterende lillesøsteren som presser folk til å strekke seg litt lenger, smiler Malin.
Målet for sorteringsgraden under Ski-VM er satt til ambisiøse 70 %. Selv om det ikke nødvendigvis nås denne gangen, er målet å teste tiltak som kan gjøre det mulig i fremtiden.
– Dette handler om å lære og dele erfaringer, ikke nødvendigvis å være perfekte. Vi ønsker å etterlate Bymarka like fin som før, samtidig som vi legger grunnlaget for et enda mer bærekraftig arrangement neste gang!
Flytter fjell!
Med et arrangement som tiltrekker seg over 200 000 besøkende, krever det omfattende systemer for å håndtere avfallet. Returas arbeid i Ski-VM viser hvordan innovasjon, dedikasjon og samarbeid kan bidra til å gjøre store idrettsarrangementer både bærekraftige og ansvarlige.
– Dette er kjempespennende arbeid. Vi får lov til å tenke nytt og planlegge løsninger som faktisk kan gjennomføres, avslutter Malin.
Ola er tydelig på at samarbeidet med Retura har en verdi som strekker seg langt utover Ski-VM.
– At all erfaringen vi høster her, blir gjort tilgjengelig for andre arrangører i fremtiden, er et synlig eksempel på hvordan vi sammen kan flytte fjell!