Lyskilde på avveie

Det er en fin dag på Heggstadmoen Miljøpark. Rita Rask, Sara Sortering og Sigurd Sjef sitter i brakka og tar morgenkaffen sammen før arbeidsdagen starter. «I dag er den første dagen til vår nye avfallskontrollør» sier Sigurd Sjef. «Det blir spennende å se om noen kan gjøre jobben like godt som Kent Kontrollør.» sier Sara Sortering og smiler lett. De alle tenker tilbake på den godt likte Kent Kontrollør som ble drept av en kunde som ville lure seg unna avvik for litt siden.

Tankene deres blir brått avbrutt i det noen banker på døra. «Jeg får gå og åpne» sier Sigurd og reiser seg opp. Når han kommer tilbake, har han en dame med seg. En kraftig dame i midten av 30 årene med mørkt hår satt opp i strikk, blå øyne og har et alvorlig preg i ansiktet. Hun har alltid vært opptatt av sortering og synes folk bør tenke over hvilke konsekvenser feilsortering kan ha for miljøet.

«Dette er Tara Tilsyn» sier han. «Det er hun som er vår nye kontrollør»

Rita Rask og Sara Sortering reiser seg opp «Velkommen!» sier de begge to og håndhilser på henne. Tara Tilsyn har ett fast og hardt håndtrykk.

«Er du klar for første arbeidsdag?» spør Sara Sortering. Hun er ei årvåken dame i starten av 40 årene med lyse lokker og blå øyne som er litt mer alvorlig enn Rita. Hun har jobbet for Retura i snart 20 år og ble ansatt rett etter skolebenken hvor hun studerte natur og miljø.

«Ja, jeg er veldig spent. Jeg har store sko å fylle ut fra hva jeg har hørt om den tidligere kontrolløren» svarer Tara Tilsyn

«Ja, Kent var en god og flink mann – ingen klarte å lure han» smiler Rita Rask. Rita Rask er ei søt, lita jente i midten av 20 årene med langt brunt hår og brune øyne som alltid er «på» og har ett smittende smil. Hun har jobbet i Retura i 5 år og er fortsatt ivrig etter å lære mer om denne bransjen. Før denne jobben tenkte hun ikke så mye over dette med sortering og viktigheten av det, men det endret seg fort.

«Jeg tror nok du skal klare deg godt jeg. Nå må vi gå ut å ta runden» sier Sigurd Sjef. Sigurd Sjef er en kraftig mann i slutten av 40 årene med mørkeblondt hår, frekk humor og glimt i øyet. Han har tidligere jobbet for ett annen avfallsselskap og er godt vant med avfall og det som hører med. Det Sigurd ikke finner en løsning for, det kan ingen finne en løsning for.

Sigurd Sjef går mot utgangsdøren og Tara Tilsyn følger etter. De går ut på anlegget og opplæringen starter med engang. Tara Tilsyn har allerede fått opplæring på mye av det faglige, men dette er første dag i den nye jobben og første dag ute på anlegget.

Sara Sortering og Rita Rask setter fra seg kaffekoppene sine og trasker til vekten – nå skal arbeidsdagen starte.

Dagens første kunde er Einar Entreprenør. En lang og muskuløs mann i starten av 30 årene med mørkt hår og brune øyne som alltid bruker caps og som har en blyant hengende på øret. Han startet eget firma etter lærlingetiden og blir sett på som flink og redelig. Han kommer med en lukket henger og sier han skal levere litt forskjellig, blant annet trevirke, gips, isolasjon og papp. Jentene i vekta forklarer hvor han skal levere dette og påpeker at dette ikke skal kastes i sorteringshallen, da gips og isolasjon ikke skal inn i restavfall.

Neste kunde er Martin Malermester. En lang og tynn mann i midten av 40 årene med rødlig hår, grønne øyne og malingsflekker i ansiktet. Han er veldig positiv og har alltid ett smil om munnen. Han har jobbet som maler i 20 år og har alltid vært opptatt av å være ærlig og flink. Han vil levere noen gamle plastbøtter med maling. «Er det maling igjen i bøttene» spør Rita Rask. «Nei da, disse er drypptørre – akkurat slik de skal være» sier Martin og smiler tilbake. «Da vet du vel hvor disse skal – tomt og tørt» sier Rita og lar Martin få kjøre inn.

Tara Tilsyn som nå går rundt alene og sjekker avfallet som kunder og Retura sine egne sjåfører kommer med, føler hun har kommet godt i gang og at hun har ett godt overblikk. Hun har allerede ordnet seg en avtale med en annen ansatt, Morten maskinfører, om at han skal varsle om han ser noe som er feilsortert.

Brede Butikksjef er også på anlegget for å hive noe avfall. Han er en tynn og hengslete mann i midten av 50 årene med Rema1000-uniform, halvblondt hår, brune øyne og alvorlig mine. Han har jobbet i butikkbransjen i 30 år og har alltid blitt sett på som litt arrogant av sine medarbeidere. Han gjør som han vil og tenker ikke alltid på konsekvenser. «Jeg kommer med EE-avfall, for det meste kassaapparat og noen gamle lysarmatur» sier han. «Er det lysstoffrør i de lysarmaturene?» spør Sara Sortering.  «I så fall må disse tas ut, da det går som farlig avfall og må deklareres før levering. Det må IKKE blandes inn med EE-avfallet!» Brede Butikksjef ser litt spørrende på Sara Sortering før han rister på hodet og svarer «neei, nei, det er ikke lysstoffrør i de lysarmaturene nei.»

«Okay, da kjører du og kaster dette i burene med EE-avfall» svarer Sara Sortering og peker bortover mot dit Brede Butikksjef skal.

Nå er det en av Retura sine egne som kommer inn, Elling Elretur. En kort, tynn mann i slutten av 40 årene som har jobbet for Retura i 15 år. Han er glad i jobben sin og er lidenskapelig opptatt av at miljøet skal bli bedre. Noe han føler han er med på å gjøre gjennom jobben som sjåfør i Retura.  Elling kjører fast den bilen som er ute hos våre kunder for å hente EE-avfall som er samlet opp i bur. Han vinker til jentene på tur inn over vekten, men vet hvor han skal levere dette så han stopper ikke.

Plutselig høres ett høyt rop over hele anlegget:

«Wæææææææææææææææææææææææh!!!»

Sigurd Sjef er ved askehaugen når han hører det og føler han har hørt ett slikt rop på jobb før og slipper det han har i hendene med engang. Han løper mot ropet – ropet kommer fra plassen burene for EE-avfall står.

Han får en ubehagelig følelse i kroppen i det han passerer haugen med trevirke og ser mot burene, han ser seg rundt etter Tara Tilsyn. Bare det ikke har skjedd noe med hans nye kontrollør.
– Heldigvis ser han at hun allerede står der borte.

Ropet kommer fra Morten Maskinfører. En kraftig og mellomlang mann i slutten av 20 årene, med brusete mørkt hår og skjegg. Han begynte hos Retura som lærling etter skolebenken. Han synes det er en fin jobb og liker at han får sitte i maskin hele dagen. Han skulle kjøre bort til sorteringshallen da han ser en mann ligge på bakken på ved burene for EE-avfall. Mannen ligger med ansiktet opp, og med ett lysstoffrør gjennom brystet sitt. Sigurd setter seg ned ved siden av han, ser på navneskiltet som henger på brystet hans «Brede Butikksjef» og sjekker pulsen. «Mannen er død!» sier han og reiser seg opp. Nå har jentene fra vekta kommet bort også, de hørte ropet helt inn i brakka si. Alle ser på alle.

«Jeg tror jeg vet hvem som gjorde dette» sier Sara Sortering.


Hvem har drept Brede Butikksjef og hvorfor?

 

Vinner trekkes ut fra de som har riktig svar på både hvem og hvorfor – og vil bli publisert på facebook onsdag 10. April!
Legg igjen ditt svar i kommentarfeltet på facebook – og har du svart riktig, er du med i trekningen av vår flotte påskepremie!